22:47
Риноскопія

Риноскопія - діагностична інструментальна методика, за допомогою якої проводиться вивчення стану порожнини носа. Дослідження включає в себе передню, середню і задню риноскопияПередня проводиться з використанням носового дзеркала, середня (для огляду середнього носового ходу і верхніх відділів носової порожнини) - з використанням спеціального дзеркала з подовженими браншамі і задня - з використанням носоглоточного дзеркала. Методика дозволяє діагностувати хронічні риніти, поліпи та інші захворювання порожнини носа. Спеціальна підготовка не потрібна. При проведенні задньої риноскопії може застосовуватися місцева анестезія (для придушення блювотного рефлексу).

Риноскопія відноситься до діагностичних методик в отоларингології , що дозволяє оглянути носові ходи, раковини, носову перегородку, носоглотку. Риноскопія проводиться з використанням двостулкових носових дзеркал, носових розширювачів, носоглоткових дзеркал і лобового рефлектора. Риноскопія є лікарським дослідженням.

Залежно від завдань дослідження може проводитися передня, середня або задня риноскопія (рінофарінгоскопія). В ході передній риноскопії за допомогою носового дзеркала оглядаються передні і середні відділи носової порожнини. Для середньої риноскопії - візуального обстеження середнього носового ходу використовується носове дзеркало з довгими браншамі. Риноскопія задніх відділів носової порожнини поєднується з дослідженням носоглотки і вимагає використання носоглоткових дзеркал.

Також в отоларингології вдаються до проведення фіброріноскопіі і мікроріноскопіі, які виконується за допомогою фіброволоконний або ригідних інструментів. Такі методики риноскопії забезпечують деталізований огляд, високий ступінь візуалізації, можливість фотографування та відеозапису досліджень, а також проведення щадить і точної біопсії утворень в глибоких відділах носа.

Дані риноскопії можуть доповнюватися проведенням рентгенографії навколоносових пазух , УЗД , МРТ , КТ придаткових пазух; діагностичної пункцією , дослідженням мазка з носоглотки або біоптату слизової носа.

Показання до проведення риноскопії

Діагностична риноскопия показана в рамках будь-якого ЛОР-обстеження. При відсутності пропонованих скарг, як правило, обмежуються проведенням передньої риноскопії.

Риноскопія показана при синуситах ( гаймориті , фронтите, етмоїдиті, сфеноїдиті), ринітах різного генезу, полінозі , підозрі на поліпи, синехії або аденоїди , рецидивуючих носових кровотечах .

Обов'язкова риноскопия проводиться в разі травм носа , деформацій зовнішнього носа або лицьового черепа, викривлення носової перегородки, підозрюваних або виявлених рентгенологічно сторонніх тілах носа .

Риноскопія може бути рекомендована при головних болях нез'ясованої етіології, розладах нюхової функції, нафтізіновой залежності і т. Д. Риноскопія проводиться пацієнтам після ринопластики для оцінки результатів операції.

Труднощі в ході дослідження зазвичай виникають при виконанні задньої риноскопії: огляд можуть ускладнювати набряк слизової, рубці, зрощення задньої стінки глотки з м'яким небом, гіпертрофовані піднебінні мигдалини і ін. У дітей труднощі при риноскопії зазвичай виникають в разі недисциплінованої неспокійного поведінки. У деяких пацієнтів можливість проведення задньої риноскопії обмежує виражений блювотний рефлекс.

передня риноскопія

Проведенню інструментальної риноскопії передує візуальний огляд передодня носа. Для огляду отоларинголог пальцем піднімає кінчик носа пацієнта і направляє в порожнину носа рефлектор. У разі виявлення напередодні порожнини носа екземи , фурункулів або ін. Патології від риноскопії слід тимчасово утриматися.

При проведенні передньої риноскопії ЛОР-лікар і пацієнт сидять навпроти один одного. Джерело штучного освітлення розташовують праворуч від пацієнта на рівні його вуха. Передня риноскопія проводиться з використанням лобного рефлектора і носового дзеркала.

Правою рукою отоларинголог фіксує голову пацієнта в потилично-тім'яної області, а лівої вводить зімкнуте дзеркало в переддень носа на 10-20 мм. Потім бранши обережно розсовують по напрямку до крил носа.

В ході передній риноскопії використовується 2 позиції - при прямому і закинутою назад положенні голови. При прямому положенні голови проводиться огляд передніх відділів дна носової порожнини, носової перегородки, загального і нижнього носових ходів, переднього краю нижньої носової раковини. З цієї ж позиції іноді візуалізується задня стінка носового відділу глотки. При закинутою назад голові здійснюється дослідження середнього носового ходу, середніх відділів перегородки, переднього краю середньої носової раковини і великого гратчастого бульбашки.

Проведення передньої риноскопії абсолютно безболісно.

Середня риноскопия

Для проведення середньої риноскопії використовується носове дзеркало з браншамі довжиною 50-75 мм. З огляду на більшої глибини введення інструменту потрібно поверхнева місцева анестезія слизової. Після розведення стулок дзеркала і відтискування середньої носової раковини до перегородки носа стають доступними огляду середній носовий хід, напівмісячна ущелина, отвори лобного синуса, гайморової (верхньощелепної) пазухи і осередків гратчастої кістки.

При більш глибокому просуванні дзеркала в ході середньої риноскопії візуалізується вся нюхова область носової порожнини і отвір клиновидного синуса.

Проведення зорового дослідження може доповнюватися зондуванням за допомогою пуговчатого зонда, який дозволяє оцінити щільність слизової оболонки, виявити стороннє тіло або поліп, виявити синехии між перегородкою і раковиною.

задня риноскопія

В процесі задньої риноскопії через порожнину рота досліджуються задні відділи носової порожнини. Для цього шпателем відтісняють мова донизу і вводять носоглоточное дзеркало практично до рівня задньої стінки глотки (за піднебінний язичок). Для придушення блювотного рефлексу пацієнту радять дихати через ніс, широко розкривши рот. Це дозволяє домогтися розслаблення м'якого піднебіння і хорошого огляду носоглотки. У разі підвищеного блювотного рефлексу, що перешкоджає проведенню риноскопії, носоглотку і задню стінку глотки змазують або зрошують анестезуючу розчином.

В ході задньої риноскопії здійснюється огляд склепінь глотки, хоан, сошника, задніх країв носових раковин, усть слухових труб, глоткових кишень, задньої поверхні м'якого піднебіння. Значення задньої риноскопії високо для діагностики аденоїдів і пухлин. Задню риноскопию також називаю непрямий, оскільки вивчення анатомічних структур проводиться не прямо, а за допомогою їх відображення в носоглоткових дзеркалі.
Источник: http://www.krasotaimedicina.ru/treatment/endoscopic-otolaryngology/rhinoscopy

Переглядів: 556 | Додав: sharmandmoda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar