Сама його назва - віконне скло - вже вказує на те, що це за скло. По-перше, воно повинно бути прозорим, по-друге, монтуватися в віконну раму, або стати частиною склопакета з двох або трьох стекол.

Відповідно виникає питання - якої товщини має бути це скло ? Якщо говорити буквально - це скло товщиною 3 або 4 мм. Власне його і ставлять в дерев'яні вікна або металопластикові конструкції.

Але в нашій місцевості так склалося, що листовим віконним склом називають 2 мм, 3 мм, 4 мм, 5 мм, 6 мм, 8 мм, 10 мм, 12 мм. Зрештою, коли ми купуємо скло разом на заводі, там за класифікацією воно так і називається - «скло віконне флоат поліроване". Собственно стекло продажа такой толщины у нас постоянно в наличии во Львове, на "Первой Универсальной Склонаризци" ®.

Отже по порядку. Скло 2 мм є форматом 1600х1300 мм (бувають і великі формати) і цього цілком достатньо, щоб вирізати з цього формату потрібний Вам розмір для картин. Тому воно і є таке тоненьке і відносно легке, щоб його вага не була занадто велика. Детальніше про це скло читайте в рубриці "скло 2мм для картин" і скло антиблікове для картин .

Далі йде скло 3 мм. Формат листів, з яких ми виконуємо нарізку, є 2600 * 1800мм (хоча можемо взяти і більше). Для картин воно вже трохи важкувато, хоча деякі замовляє його для цієї мети. А для вікон, на мою думку, воно є надто тонкою, особливо коли розміри рами є більшими 900 * 900мм. Особисто я замовляв б його тільки на невеликі віконця, десь розмірами 300 * 600 або максимум 500 * 800мм. І якби ставив його в дерев'яну раму - то обов'язково давав би перед цим по периметру рами силікон, щоб це було герметичнее, і виключало б дзвін скла.

Чому в нашій ментальності є поширена думка, що скло 3 мм є найкращим для вікон? На це скло була завжди дешевше 4 мм і його ставили протягом останніх десятиліть всюди де можна було. І потім у всіх була робота в зв'язку з тим, що 3 мм менше міцне, ніж 4 мм. Тут все дуже просто - чим скло тонше, тим воно менш міцне того, яке товщі від нього.

Скло 3 мм тріскалися частіше вже під час транспортування з заводу до того, хто здійснював різання скла. Потім воно тріскалися у працівників ЖЕКів, які не завжди були висококласними фахівцями. Потім його ставили в величезні дерев'яні рами, де воно тріскалися під час забивання штапика. Тоді ж ще силікону не було, який би надавав "м'якої посадки" склу. Потім скло тріскалися під час експлуатації, так як величезні дерев'яні рами, в які його ставили, часто були перекошеними. Також коли їх після зимової поклейки папером відривали нерівномірно від віконної коробки, знову могли з'являтися тріщини.

Звичайно, я тут не хочу категорично заявити, що це скло зовсім не годиться до вікон. Просто воно делікатніше і зажадає дуже обережного ставлення.

Як обчислити вагу скла?

віконне склоХтось може запитати: "А як тоді бути з вагою скла? Чи не буде скло 4 мм значно важче 3 мм скло?"

Алгоритм розрахунку є простим: кожен міліметр товщини скла при площі в 1 квадратний метр важить в середньому 2,5 кг. Таким чином скло розміром 1000х500 мм при товщині скла 3 мм важитиме 3 кг 750 грам, а така ж скло товщиною 4 мм - важити 5 кг. Або ця різниця в 1 кг 250 грам ваги між двома стеклами настільки суттєвою, що рама може не витримати цю вагу? Навряд чи. Якісно зроблена рама і більшу вагу витримає. А ось скло 4 мм (формат цього скла у нас 3210 * 2250мм) однозначно буде міцним і при якісно виконаному монтажі на силікон зробить монолітної віконну конструкцію. І, постукуючи в таке вікно, Ви будете чути не дзвін, а глухий звук, приблизно так само як поступати в склопакет або лобове автомобільне скло.

Наступне питання, яке хтось може поставити: "А як же тоді бути з тим, що після монтування товстого 4 мм скла віконний штапик виступати більше назовні?" Ну і що? Нехай виступає. Нічого страшного тут немає. Це навпаки може стати додатковою родзинкою для вашого вікна. Завішають потім це вікно шторами і поставите на підвіконня вазони. Або після того прийде комусь в голову заглядати на віконний штапик, який на 1 мм виступає більше?

А як щодо різниці цін між склом 3 і 4 мм? Або вона в значній? Порахуйте самі - це десь приблизно 10-15%. Чи варто заради кількох гривень економити на практичності?

Застосування товстого віконного скла

Наступними толщинами скла у нас є 5мм, 6мм, 8 мм, 10 мм, 12 мм. Це скло часто використовується для полиць і для стільниць. Також його використовують для того, щоб зробити собі акваріум . Тут знову ж таки діє принцип - чим товще, тим міцніше і важче.

Отже, підбираючи собі скляну полку або стільницю, подумайте про те, якими будуть її розміри, яку вагу Ви плануєте на неї ставити. Чим більше будуть вказані параметри, тим товщі скло треба купувати.

Все це товсте скло ми можемо порізати по зазначених розмірах. Потім, за Вашим бажанням, відшліфувати його, просвердлити отвори або зробити фацет. Максимальний розмір листа скла, з якого ми виконуємо нарізку є 3210х2250 мм.