23:09
Как менеджеру из провинции найти работу в Москве

Більш висока зарплата і можливості кар'єрного росту - вагомі аргументи, щоб почати пошуки роботи в столиці. За оцінками рекрутингових агентств, щорічно офіси компаній Санкт-Петербурга і Москви поповнюються 70 000-80 000 фахівців з регіонів. Заради переїзду в Москву менеджер по роботі з корпоративними клієнтами компанії "Електронний архів" Олександр саратовців пожертвував посадою комерційного директора в нижегородської телекомунікаційної компанії "Енергоінформ". За його словами, в Москву він переїхав, тому що не бачив на батьківщині перспектив кар'єрного росту і плюс до цього було бажання більше заробляти. За даними компанії "Анкор", різниця зарплат в Москві і в регіоні становить від 30% до 100%.
После принятия решения о переезде в Москву Саратовцев, продолжая работать на прежнем месте, несколько месяцев размещал свое резюме на сайтах поиска работа в москве — таких как job.ru, headhunter.ru, rdw.ru, vindazo.ru и т. п. Договорившись о собеседованиях в течение недели, он взял на работе отгул и уехал в Москву. Но с первой попытки найти работу не удалось. Мережеві надії
Більшість менеджерів, які бажають перебратися до столиці, свої надії покладають саме на Інтернет. Їм здається, що, розмістивши своє резюме на сайтах рекрутингових агентств і відправивши їх потенційним роботодавцям, зробили справу. Їх резюме розглядатимуть нарівні з фахівцями, вже живуть в столиці. Але часто це виявляється не так.
Влітку 2002 року інженер з експорту "Ніжнекамскнефтехіма" Артем Коцага твердо вирішив переїхати в Москву. Півроку він розміщував резюме в Інтернеті і відправляв своє резюме безпосередньо потенційним роботодавцям, але у відповідь отримував в основному спам. Роботу він в результаті знайшов, але для цього знадобилося кілька разів приїжджати в столицю особисто. "Дистанційно знайти роботу складно, роботодавці неохоче розглядають тих, хто ще не перебрався", - говорить Коцага, що працює тепер менеджером зі збуту хімічної компанії "Алгол-Кемінкалс". Після трьох невдалих поїздок до Москви він вирішив спробувати щастя ще раз і шукати до останнього. У березні 2003 року він домовився про трьох співбесідах протягом двох днів, зібрав речі, сів в машину і приїхав. На третьому співбесіді йому запропонували роботу.
Без особистої присутності здобувача в Москві ніхто з роботодавців не проявлятиме уваги до нього, тому що перше питання, на який він не зможе дати позитивну відповідь: "А ви могли б до нас під'їхати завтра з ранку для інтерв'ю?" Відправляти резюме рекрутерам, поки ти ще не приїхав до Москви, практично марно, виключення складають фахівці з унікальними знаннями, вважає старший консультант відділу оцінки бізнесу російського відділення компанії Ernst & Young Катерина Битюкова. Вона сама приїхала в Москву в 1998 р після закінчення факультету іноземних мов Східно-Казахстанської університету. Після кількох місяців пошуків влаштувалася секретарем в консалтингову компанію Arthur Andersen, а потім вирішила отримати фінансову освіту, щоб стати консультантом. Навіть роботу секретаря вона змогла знайти тільки після того,
мертвий сезон
Але перш ніж приїжджати в столицю, необхідно відповісти на наступні питання: коли їхати, де зупинитися, у скільки це обійдеться, звідки і кому відправляти резюме? Керуюча регіональною мережею кадрового агентства "Анкор" Ірина Кондратова відзначає кілька "мертвих сезонів", коли приїжджати не варто: з кінця квітня до середини травня, з середини грудня до лютого. Також несприятливо приїжджати в серпні. "Компанії зацікавлені укомплектувати штат до 1 вересня, але багато рішень відкладаються через відпустки фахівців, тому оптимальніше починати пошук з 20-х чисел серпня", - говорить Кондратова. Пік триває до листопада, коли деякі компанії проводять так звані дні кар'єри. Багато компаній на початку літа набирають тимчасових працівників на практику, кращі з яких восени залишаються на постійну роботу.
Перш ніж їхати, треба вирішити питання з житлом. У Москві можна проіснувати на $ 100 в місяць, але це за умови, що є де зупиниться - знайомі, далекі родичі. Найдешевша кімната в Москві обійдеться мінімум в $ 150, квартира - $ 200-250. За підбір житла агентства беруть комісію в розмірі місячної плати. Господар житла зазвичай просить оплатити за два місяці вперед. Відповідно, мінімальний стартовий капітал для життя в Москві становить близько $ 600. Крім того, здобувачеві потрібні витрати на мобільний телефон і Інтернет для відправки резюме і зв'язку з потенційними роботодавцями. На це бажано мати про запас ще $ 100.
Приїхали ...
Особистий візит в Москву дозволяє задіяти більш цінні джерела про вакансії, ніж сайти в Інтернеті, - спеціалізовані друковані ЗМІ, в яких безліч оголошень від прямих роботодавців. Окресливши для себе коло відповідних вакансій, варто попрацювати над коригуванням резюме. Необхідно приділити увагу регіональній специфіці: детально описати профіль діяльності, кількість співробітників та позиції в регіоні колишнього роботодавця. Детально описати свої обов'язки, результати роботи і по можливості порівняти їх з показниками по регіону.
Зазвичай перші запрошення на співбесіди з'являються через два-три дні після відправлення резюме, але, якщо не подзвонили через тиждень, значить, резюме не зацікавило кадровика.
Перш ніж йти на інтерв'ю, варто подумати і чітко сформулювати, що хочеться від роботи і що можеш запропонувати роботодавцеві. Так буде легше претендентові і рекрутеру і мова буде виразної і чіткої, радить Битюкова.
Не менш важливе питання - розмір зарплати. "Спочатку все здається занадто добре: велике місто, велика зарплата, великі можливості, - розповідає Олександр саратовців. - Але далі з'ясовується, що за все це треба платити: пізні повернення додому, дорога житлоплощу і обіди ". Коцагі каже, що для нормального життя в Москві потрібно заробляти мінімум $ 700. З ним погоджуються інші приїжджі працівники та фахівці "Анкор".
Люди, котрі переїхали в Москву, радять приготуватися і до того, що за добре виконану роботу хвалити особливо не будуть, як це прийнято в провінції. "Тобі за це платять хороші гроші, - розповідає саратовців. - Тому ті, хто звик працювати не просто за гроші, а ще й за моральну мотивацію, повинні будуть перебудуватися ".
обхідний маневр
Але не у всіх випадках варто прагнути переїжджати в Москву і Санкт-Петербург при першій можливості. У травні 2003 р Тетяна Шубіна, керівник відділу планування, навчання і розвитку персоналу "Філіп Морріс - Кубань" стояла перед вибором - залишатися в компанії і переїжджати до Пітера на аналогічну посаду або ж вибрати Ростов-на-Дону і посаду регіонального менеджера з управління персоналом ростовського філії компанії "ЮКОС". "Я вибрала друге. Завдання в Ростові були набагато більш амбіційними, у мене був певний азарт і бажання перевірити себе. Я знала, що придбаю практичні знання і безцінний досвід, які цінуються в багатьох компаніях ", - говорить Шубіна. Через півроку роботи в Ростові-на-Дону центральний офіс "ЮКОСа" і великі ростовські компанії почав робити нові пропозиції. Через рік вона переїхала на роботу в офіс компанії, в Москву, де зайняла посаду менеджера по роботі з персоналом, а потім і. о. заступника директора з управління персоналом комерційного блоку і логістики "ЮКОС-РМ".
Рекрутери радять звернути увагу на вакансії московських і міжнародних компаній в регіонах - досвід роботи в їх представництвах може стати хорошим плацдармом для підкорення столиці. "У Москві вже досить складно знайти хороших співробітників для роботи в регіоні. Особливо менеджерів середньої і вищої ланки - вони вже розібрані і сидять на своїх місцях дуже міцно ", - говорить Кондратова. За її словами, пошук менеджерів в провінції - актуальне завдання для багатьох великих компаній. Крім того, багато потребують менеджерів з досвідом роботи в галузях промисловості, які отримали розвиток саме в регіонах, - нафтової, деревообробної, металургійної, хімічної. Іван Голунь

Переглядів: 588 | Додав: sharmandmoda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar